Till senaste kommentaren

Anledningen till att Norrmejerier har bytt till förpackningar med skruvkork

Norrmejerier har under omgångar genomfört förpackningsbyten under de senaste åren. Nu har den sista förpackningen utan skruvkork producerats och samtliga förpackningar för mjölk, fil och yoghurt har numera förpackningar med skruvkork.

Många av våra trogna konsumenter ställer frågor om orsaken till vårt val av förpackning. Vissa upplever att de nya förpackningarna är svårare att tömma och många undrar även över vårt val av en förpackning som har en skruvkork, om än den är gjort av biobaserad plast.

Nedan följer en del fakta som förklarar bakgrunden till våra förpackningsbyten.
 • Maskinerna som förpackar produkter i Tetra Brik, vår tidigare förpackning utan skruvkork, tillverkas inte längre och det börjar vara väldigt svårt att få tag i reservdelar. Då stora delar av vår förpackningsutrustning var gammal och behövde bytas så föll valet på de förpackningar ni idag ser i vårt sortiment.
 • Genom undersökningar som gjorts tidigare år har våra konsumenter fått tycka till. En övervägande andel har då föredragit en förpackning med skruvkork. Sedan dessa undersökningar gjordes har diskussionerna om att minska plastanvändningen i samhället ökat markant varför stort fokus nu ligger på detta istället.  
 • Vi har valt det bästa förpackningsmaterialet som är tillgängligt just nu. Våra förpackningar med skruvkork innehåller en större andel förnybart material, dvs växtbaserat fossilfritt material, jämfört med sin föregångare utan skruvkork.
 • Plasten i korken, halsen och laminaten kommer från förnyelsebar växtråvara. Den förnybara plasten i förpackningen görs av bioetanol som utvunnits av sockerrör. Vi arbetar ständigt med att utveckla våra förpackningar utifrån bästa miljöhänseende.
Med vänliga hälsningar från oss på Norrmejerier
Norrmejerier Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag tycker att dom nya förpackningarna är skitdåliga.


  Mvh.

  Lars
 • Jag saknar verkligen den gamla brickförpackningen. Lätt att öppna med sax (för mig som är svag i fingrarna) och lätt att tömma på allt innehåll. Borde gå att helt enkelt bara skippa korken på de nya förpackningarna. Gärna på fjällfilen  som är min favorit 😀 eftersom den är svår att få ur förpackningen jämfört med mjölken.
  Agneta
 • Hej Agneta!

  Vi har fått många åsikter gällande våra nya förpackningar och dessa tar vi självklart med oss i framtida diskussioner om förpackningar.

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • Tycker den nya förpackningen är urdålig! Helt sjukt omöjlig att tömma helt, inte ok. När vi pratar om matsvinn i dag, detta bidrar verkligen till matsvinn! Nej, tillbaka till den gamla förpackningen! En omöjlig händelse kan jag förstå för nu är nya maskiner på plats! Önskar att fortsätta med Fjällfil, men tveksam! 
  Margareta
 • Tömma ett filpaket upplever jag som stört omöjligt  med den nya skruvkorken, om man som jag verkligen försöker vika, klämma och bryta så hamnar det mesta utanför tallriken eftersom det inte går att se "pipen"

  Tråkigt för en gammal filälskare  och speciellt sen fjällfilet kom med i utbudet
  Runar
 • Jag håller med dom gamla förpackningarna utan skruvkork var bättre dom nya är svåra att tömma och att trycka ihop och rengöra innan man lagrar dom för att sedan bära dom till soprummet, sedan förstår jag inte vad skruvkorken ska vara bra för, går lika bra med en klämma att försluta. Skitdåliga förpackningar hoppas dom byts ut snart.
  Anders S.
 • Skruvlocket är ju inget hinder för att man innan Fjällfilens förpackning sköljs ur för återvinning, drar upp de båda sidoflikarna (vid behov med hjälp av t.ex. ett skedskaft kanske, har ännu inte provat det), plattar till förpackningen mellan ena tummen och pekfingret med tummen under skruvlocket och sedan klipper av förpackningen upptill strax under texten "Biokork".

  Därpå kan man lätt med en matsked eller annan sked med långt skaft komma åt den goda filen med tjockare konsistens som samlats under överdelen av förpackningen och hälla ut och sedan även med lite hjälp av skeden få ut det sista som inte rann ut genom locköppningen. - Saxen behöver ju inte vara spetsig och vass, så även barn borde kunna tillåtas att klippa upp förpackningen, ev. under vuxens tillsyn, därmed kunde en anvisning om ovanstående kunna tryckas på förpackningen, så att det mesta möjliga av innehållet kan komma till användning för flera, även för dem som inte redan tidigare tillämpat detta sätt.
  Men risken med saxen måste väl bedömas av en panel av föräldrar innan förpackningen ev. förses med en sådan text.
  Hans Olof
 • Instämmer i ovan kritik mot dom nya förpackningarna. Biokorkar hit och dit, tyvärr så är det besvärligare att tömma förpackningarna ordentligt och bioplast är inte lika bra som kartong, Hur gärna ni än vill få det att låta som det. Ni har gått från att ha klimatvänliga förpackningar till plast. Även era gräddfilsförpackningar har gått över till plast nu. Jag försöker alltid köpa norrmejeriers produkter, men kom igen nu. Världen måste ställa om från plastberoendet. Inte införa mer plast i sina produkter.
  Rickard
 • Håller med om att de nya filförpackningarna inte är bra och att de är svåra att tömma helt. En hel portion fil finns kvar när det inte längre går att hälla ut filen. Det blir antagligen väldigt mycket mer matspill pga detta också. Jag klipper förpackningen i två delar och använder slickepott. Det ids nog inte alla och kladdigt blir det.
  Ulla
 • Håller med om att den gamla förpackningen var bättre. Gick att återvända tex för att frysa in fisk.
  Sen till korken. På senare tid är man nästan tvungen att använda tång för att få upp den?
  Erik Johansson
 • Hej! Jag instämmer helt med de som tycker att nya förpackningarna med skruvkork är jättedåliga. Att lägga till plastkork, om än "biokork", på en förpackning som absolut inte behövde det är verkligen "korkat". Bort med plasten!

  Att tömma förpackningarna är stört omöjligt om man inte våldar sig in och använder slickepott eller dyl. Då kan man skrapa ur den sista halvdecilitern.

  Föregångaren kunde båda öppnas och förslutas genom fliken i ena ändan.

  Jag väljer Norrmejeriets produkter och där det går även era ekologiska varor.
  Det känns självklart för mig som boende i Ångermanland.

  Kunde jag skulle jag påverka genom att inte köpa dessa förpackningar, men det är svårt att få tag i de vanliga utan kork.

  Förutom dålig design så detta att innehållet inte äts upp utan förmodligen spolas ut i slasken där det måste omhändertas av reningsverken är bara ytterligare problem som ni som producent inte verkar väga in.

  Verkligen trist när utvecklingen inte leder till någon förbättring för konsumenten utan mest blir slöseri på resurser - både när det gäller innehåll och förpackning.
  Bättre kan ni!


  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.