Varför har mjölken just dessa fetthalter
Hej
Jag undrar varför man i Sverige inte kan ha andra fetthalter än just 0,5 , 1,5 samt 3,0 % fett . I andra länder så kan fetthalten variera mellan olika fabrikat . Ta tex dansk sødmælk som ligger på 3,5 % varför kan inte en mellanmjölk ligga på tex 1,3 eller 1,7 % ?? Varför är vi så fast i de fetthalter som finns ?
Jag undrar varför man i Sverige inte kan ha andra fetthalter än just 0,5 , 1,5 samt 3,0 % fett . I andra länder så kan fetthalten variera mellan olika fabrikat . Ta tex dansk sødmælk som ligger på 3,5 % varför kan inte en mellanmjölk ligga på tex 1,3 eller 1,7 % ?? Varför är vi så fast i de fetthalter som finns ?
Följ inlägget
0
följare
Vi följer EU-lagstiftningen angående namngivning av produkterna lättmjölk respektive mellanmjölk.
Mellanmjölk: värmebehandlad mjölk vars fetthalt har sänkts till minst 1,50 % (m/m) men högst 1,80 % (m/m).
Skummjölk ("lättmjölk/minimjölk"): värmebehandlad mjölk vars fetthalt har sänkts till högst 0,50 % (m/m).”
För standardmjölk finns inget motsvarande, men när vi valt 3,0 % måste vi följa lagstiftningen angående vilka toleransnivåer för näringsvärdesdeklaration som ska följas utifrån den fetthalt vi valt.
Hoppas det var svar på dina frågor och funderingar.
Ha en fin eftermiddag!
Hälsningar, Norrmejerier