Varför har ni inte nyckelhålsmärkta produkter?
Alla som har eller har haft hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderas nyckelhålsmärkta produkter. Men hittar inte det i ert sortiment.
Följ inlägget
1
följare
Tack för att du hör av dig med din fråga. All lättmjölk, mellanfil och lättygohurt uppfyller kraven för nyckelhålsmärkning. Mjölk ska ha en fetthalt under 0,7 % för att ha nyckelhål och fermenterade produkter som fil och yoghurt får max ha 1,5 % fett för att kunna märkas med nyckelhål.
Det är inte alltid man sätter ut nyckelmärkningen. Men med rätt kunskap kan man ändå göra rätt val. Om du vill veta mer så finns det på livsmedelsverkets hemsida.
När det gäller smaksatta produkter som fil och yoghurt har också en begränsning på max 4 % tillsatt socker och idag har vi ingen produkt som uppfyller den kravet.
Verum lättfil 0,5% och lättyoghurt 0,5% har några smaker som ligger på ca 4,2-4,8 % tillsatt socker och är väl den som ligger närmast där. Mängden tillsatt socker deklareras tydligt så det går att hitt den informationen på både hemsida och förpackning. Norrmejeriers produkter
Hoppas du hittar något som passar dig, fast vi inte har märkt våra förpackningar med nyckelhål.
Ha en fin tisdag!
Med vänlig hälsning
jag har hört att bla Norrmejeriers kor kommer att ges ett fodertillskott som heter Bovaer och som ska minska kornas metan-utsläpp. Eftersom det saknas långtidsstudier av hälsoeffekterna hos både kor och människor (och det dessutom kan ge frätskador vid hanteringen), så undrar jag om Norrmejerier verkligen avser att kräva detta av bönderna? Om så är fallet, kommer det att gälla alla era produkter eller finns det några jag kan köpa utan att oroa mig?
Med vänlig hälsning,
/agneta
Tack för att du hör av dig till oss.
Det är på gårdarna störst skillnad kan göras för att sänka mjölkens klimatavtryck – speciellt vad gäller kornas fodersmältning. Sedan 2023 driver Norrmejerier ett program där några mjölkgårdar ingår där de åtar sig att göra flera olika åtgärder för att både minska klimatavtrycket och öka den biologiska mångfalden. I programmet för Norrlogisk mjölk ingår sojafritt foder, spridningsteknik av stallgödsel som ger så låga utsläpp som möjligt, mineralgödsel med lågt klimatavtryck, fossilfria transporter, grön el samt Bovaer som tillskott i fodret. Tillsammans ger dessa åtgärder en mjölk med minst 25% lägre klimatavtryck jämfört med annan mellanmjölk från Sverige. Mjölken som produceras vid gårdarna i programmet särskiljs och säljs som produkten Norrlogisk mjölk.
Bovaer är ett fodertillskott som är godkänt i EU, av europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). Deras utvärdering visar att Bovaer inte påverkar vare sig korna, människorna eller mjölken negativt. Bovaer hämmar ett enzym i sista steget i metanproduktionen vid fodersmältningen, det påverkar inte själva mikroorganismerna i kons våm eller idisslingen, och det förs inte vidare till mjölken. Bovaer började utvecklas för 15 år sedan och det har utförts ca 150 studier runt om i världen som bekräftar att det inte är farligt för vare sig djur eller människor i de rekommenderade doserna i fodret.
Korna utfodras med väldigt små mängder Bovaer som blandas med mineralfodret. Mängden är ¼ tesked per ko per dag. När lantbrukaren får tillskottet så är det redan färdigblandat med mineralfodret så det finns ingen risk att man använder för stora mängder. Förutsatt att det används enligt rekommendationerna metaboliseras Bovaer® helt av kon och förs inte till mjölken eller köttet. Det finns därmed ingen konsumentexponering.
Läs mer om Norrlogisk på norrlogisk.se och, där finns också svar på de vanligaste frågorna https://norrlogisk.se/vanliga-fragor/
Med vänlig hälsning