Till senaste kommentaren

Vad är rekommenderat dagligt intag av D-vitamin?

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10 ug, och ni anger att 1 ug är 20% av RDI här på webben. Vad är det som gäller?

Kommentarer

 • Hej och tack för att du hör av dig!

  När vi ska märka en produkt så finns det märkningsregler vi måste förhålla oss till. De referensvärden för vitaminer och mineraler som benämns på förpackningarna som "dagligt referensintag, DRI" är fastställda av EU och det är de som ska användas i näringsdeklarationer på produkter/förpackningar. DRI från EU-förordningen 1169/2011 ligger på 5 µg per dag (vuxen) för vitamin D och därför blir 1 µg i mjölken 20% av DRI.

  Det finns också något som kallas ”rekommenderat intag, RI” som är fastställt av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) och som också brukar kunna läsas hos livsmedelsverket. Det är ett rekommenderat intag som kanske är bättre anpassat efter vårt nordiska klimat och vad vi då behöver få från kosten när det kommer till vitamin D. Det värdet är 10 µg per dag (vuxen).

  Det står alltså inte fel på förpackningen, där står dagligt referensintag, DRI. Men det kan vara lätt att blanda ihop det med det rekommenderade intaget, RI.

  Ha en fin dag!

  Vänliga hälsningar
  Pia Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.