Till senaste kommentaren

Varför har ni bytt mjölk- och filförpackningarna?

Tidigare hade Norrmejerier en botten på förpackningarna som gick att vika ut. Det gjorde att vi konsumenter enkelt och effektivt kunde tömma ut det sista i förpackningen. Minskat svinn och hållbar konsumtion fick stöd av den förpackningslösningen. Sedan i våras kommer produkterna i en annorlunda förpackning med fast och fixerad botten. En klar försämring tycker vi.

Finns någon förklaring på varför ni ändrat och lista på fördelar för den nya förpackningsbotten?

Kommentarer

 • Hej Jens,

  Tack för din fråga och för att du väljer Norrmejerier.

  De maskiner som förpackade vår fil och vår mjölk i den sk Tetra Brik-förpackningen var väldigt gamla. Det fanns inte nya att köpa och reservdelarna var svåra att få tag i så vi var helt enkelt tvungna att byta ut stora delar av vår förpackningsutrustning.

  Vårt val när vi sökte nya förpackningar föll på de förpackningar du idag finner i butikerna. Vi är ett mejeriföretag som har som yttersta ansvar att förädla våra ägares (böndernas) mjölk till goda och kvalitativa produkter. Vad gäller förpackningslösningar så är vi beroende av de stora leverantörerna, i detta fall Tetra, och de förpackningar som de tar fram.

  Det finns fördelar med den nya typen av förpackningar kopplat till mindre matsvinn då produkterna behåller sin kvalitet längre. De nya förpackningarna innehåller även en högre andel förnybar råvara. Precis som du är inne på finns det även nackdelar som att korken kan vara svår att öppna i vissa fall, förpackningen kan vara svår att tömma på framförallt fil och yoghurt samt att förpackningen inte är lika lätt att vika ihop.

   Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • Hej!
  Tack för att utförligt svar. Förstår nu varför.
  Glad att själva förpackningen numer består av högre andel förnybart material. Med vänlig hälsning, Jens


 • Hej igen Jens!

  Kul att du känner dig nöjd med vårt svar.
  Vi önskar dig en fortsatt skön sommar!

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • hej igen! Egentligen så behövs den gamla förpackningen främst när det gäller högvisköst innehåll som fil och yoghurt. Lite förvånad blir jag över att se att den lågviskösa mjölken minsann har tidigare förpackning med utvikbar botten. Konstigt, det behövs väl inte där, då det lätt går att hälla ut allt innehåll. Snälla byt förpackningar mellan dessa två produktgrupper så blir det ännu bättre. Med vänlig hälsning, Jens


 • Hej Jens!

  Tack för att du är så engagerad och brinner i frågan. Vi tar med dina önskemål för framtiden.

  Just nu är det de här förpackningarna som gäller för våra produkter. Byte av maskiner är en stor kostnad och görs först när de har uttjänat sin tid eller inte längre går att laga.

  Ha en fin dag!
  Med vänlig hälsning
  Elisabeth Kommunikatör
 • Hej!
  Jag håller fullständigt med Jens i denna fråga och hade tänkt skriva samma sak. Just förpackningar med högvisköst innehåll (och ni marknadsför ju Fjällfil som "spritsig och krämig") är betydligt bättre att ha utvikbara så att det är enkelt att få ut det sista av innehållet och rengöra förpackningen, vilket man ju ska göra före återvinning. Min erfarenhet är att 5-10% av Fjällfilen (0,5 till 1 dl) blir kvar i förpackningen. Förut kunde jag platta till förpackningen och trycka/kavla ut det sista, nu måste jag skära upp den och skrapa ur den. Jag anser att ni bör ta upp dessa aspekter med Tetra Pak, som ju liksom Norrmejerier är ett miljömedvetet företag(?). Att slänga bort 5-10% av den tillverkade Fjällfilen känns inte miljömässigt bra. Med en utplattningsbar förpackning kunde ni även uppmuntra till att klämma ut det sista ur förpackningen. Jag har läst Anders och Elisabeths kommentarer ovan och ni behöver därför inte upprepa den informationen.

  Vänliga hälsningar
  Thomas Hellsén
  som tycker att Fjällfilen är mycket god
 • Hej!
  Jag instämmer med Jens, tycker att det är hopplöst att försöka tömma den sista halva decilitern fjällfil ur den nya förpackningen. Dessutom blir förpackningen mycket mer skrymmande i återvinningen eftersom den inte går att platta ihop.
  Vänligen
  Gunnvor KS
 • Jag har också stört mig på att det är så svårt att tömma förpackningen. Min make går alltid från ord till handling. Han klipper upp förpackningen och använder slickepotten för att få ut det sista. Så det går ju, men känns omständigtHälsningar Britta

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.