Går skruvkorken att kompostera?

Jag förstår och tycker att det är jättebra att Norrmejerier försöker minska miljöpåverkan negativt och så. Även att skruvkorken numera är gjord av växter.
Men om vi nu ska minska användandet och produktionen av plast så undrar jag varför korkarna ändå ska återvinnas som plastförpackning? Varför kan inte det växtbaserade korkarna läggas i komposten?

Kommentarer

 • Hej Emmet och tack för din intressanta fråga!

  Trots att korken i våra förpackningar är växtbaserad är den inte biologiskt nedbrytbar. Den har samma egenskaper som "vanlig plast" eller s.k. fossil plast och ska därför återvinnas i samma flöden.

  Växtbaserad plast, eller biobaserad plast som den också kallas, är tillverkad av råvaror från växtriket, i vårt fall bioetanol som utvunnits av sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar råvara vilket innebär att den förnyas naturligt till exempel genom träd och andra växter som växer upp igen inom en överskådlig framtid. Till skillnad från fossila råvaror skapar förnybara råvaror inget tillskott av CO2 till atmosfären. De återanvänder istället den CO2 som redan finns i atmosfären genom att den binds i biomassan vid återväxt. Det tycker vi är bra.

  Jag hoppas detta var svar på din fråga. Ha en fortsatt trevlig dag.

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • Är det 100% bio material i korken?
 • Hej Åsa!

  Ja, all plast i korken är biobaserad och då av sockerrör.

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • Jag sorterar ut korken (som plast) vid återvinningen men ser att väldigt många lägger hela förpackningen i pappfraktionen. Hur mycket ”skada” gör det egentligen?

  Susanne
 • Hej Susanne!

  Om man som dig skruvar av korken och återvinner den så återvinns den ju som plast och man kan producera nya förpackningar mm gjord av plast. Om man istället låter den sitta kvar så sorteras den bort när papperet återvinns och förbränns i istället vilket skapar energi men däremot ingen återvinning.

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.