Går skruvkorken att kompostera?

Jag förstår och tycker att det är jättebra att Norrmejerier försöker minska miljöpåverkan negativt och så. Även att skruvkorken numera är gjord av växter.
Men om vi nu ska minska användandet och produktionen av plast så undrar jag varför korkarna ändå ska återvinnas som plastförpackning? Varför kan inte det växtbaserade korkarna läggas i komposten?

Kommentarer

  • Hej Emmet och tack för din intressanta fråga!

    Trots att korken i våra förpackningar är växtbaserad är den inte biologiskt nedbrytbar. Den har samma egenskaper som "vanlig plast" eller s.k. fossil plast och ska därför återvinnas i samma flöden.

    Växtbaserad plast, eller biobaserad plast som den också kallas, är tillverkad av råvaror från växtriket, i vårt fall bioetanol som utvunnits av sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar råvara vilket innebär att den förnyas naturligt till exempel genom träd och andra växter som växer upp igen inom en överskådlig framtid. Till skillnad från fossila råvaror skapar förnybara råvaror inget tillskott av CO2 till atmosfären. De återanvänder istället den CO2 som redan finns i atmosfären genom att den binds i biomassan vid återväxt. Det tycker vi är bra.

    Jag hoppas detta var svar på din fråga. Ha en fortsatt trevlig dag.

    Med vänlig hälsning
    Anders Kommunikatör
  • Är det 100% bio material i korken?
  • Hej Åsa!

    Ja, all plast i korken är biobaserad och då av sockerrör.

    Med vänlig hälsning
    Anders Kommunikatör
  • Jag sorterar ut korken (som plast) vid återvinningen men ser att väldigt många lägger hela förpackningen i pappfraktionen. Hur mycket ”skada” gör det egentligen?

  • Hej Susanne!

    Om man som dig skruvar av korken och återvinner den så återvinns den ju som plast och man kan producera nya förpackningar mm gjorda av plast. Om man istället låter den sitta kvar så sorteras den bort när papperet återvinns och förbränns i istället vilket skapar energi men däremot ingen återvinning.

    Med vänlig hälsning
    Anders Kommunikatör
  • Ett litet bekymmer med dessa skruvkorkar är att ni påstår att de är "bra för miljön" och att de är gjorda av sockerrör, återvinnigsbara och allt är frid och fröjd.
    Problemet är bara att det är en produkt som egentligen inte behövs, skruvkorken behövdes inte förut.
    Ni har adderat plast på mer eller mindre alla era förpackningar.
    Vart odlas dessa sockerrör, hur ser processen ut att tillverka dessa korkar och hur stor miljöpåverkan har de totalt sett?

    Ni skriver att korken går att återvinna.
    Har ni siffror på hur många av dessa korkar som faktiskt återvinns?
    Och om nu dessa korkar går att återvinna, varför ser vi aldrig någon produkt som är gjord på återvunnen plast?
    Varför har aldrig ni korkar gjorda på återvunnen plast?

    Ni väljer att fortsätta med dessa plastkorkar för att det är en produkt skapad av ett påstått behov hos kunder. Andra bolag började, så ni tvingades att följa en trend.
    Men i dagsläget är denna trend något som ni behöver backa från.
    Ni behöver återgå till att enbart ha en tetra utan plastkork.
    Gick bra förut, lär gå bra ävennu.

    Då kan ni få stoltsera med att ni faktiskt gör ett aktivt försök att minska er miljöpåverkan.

    Alla försök till att skönmåla dessa plastkorkar går att genomskåda.
    Det finns inget miljövänligt med dom.
    Miljöpåverkan blir bara större.

    Så. Ge oss nu siffror, hur stor miljöpåverkan har produktionen av palstkorkarna och hur många % av alla korkar blir återvunna. Detta borde ni ju kunna svara på eftersom ni verkar veta att de är så bra för miljön...........*skratt*
  • Hej Erik,
    Tack för dina frågor och dina tankar.
    Du har helt rätt att överlag så ökar miljöpåverkan ju mer plast vi har i en förpackning, men i vissa fall är det bra med en återförslutning om man tar ett helhetsperspektiv. På Norrmejerier har vi valt att ha skruvkork på våra förpackningar då det gör stor nytta när det kommer till livsmedelssäkerhet, produktkvalitet och minskat matsvinn. Dessutom ser vi att det tillkommer ett stort mått av bekvämlighet för konsumenten, vilket vi gjort en hel del undersökningar på innan vi gick över till skruvkork.
    Förpackningar förslutna med skruvkork skyddar mejeriprodukter bättre än förpackningar utan skruvkork när det gäller livsmedelssäkerhet och produktkvalitet. När man öppnar ett mjölkpaket/filpaket/yoghurtförpackning utan skruvkork finns risk för att fingrarna kommer i kontakt med öppningen på förpackningen och att livsmedlet på så sätt kan kontamineras med bakterier. Med en förpackning med skruvkork kommer fingrarna inte i kontakt med öppningen på samma sätt och risken för kontaminering är väldigt låg.
    Studier (1) visar att produktkvaliteten behålls under en längre period efter öppning i en förpackning med skruvkork än i en förpackning utan skruvkork. I en förpackning utan skruvkork försämras produktkvaliteten snabbt efter öppning. Mjölken/filen/yoghurten håller alltså längre i en förpackning med skruvkork efter öppning, vilket minskar risken för att produkten hinner bli dålig och måste hällas ut i vasken, dvs. risken för matsvinn minskar.
    Även om korken ökar miljöpåverkan så är det fortfarande relativt sett en effektiv förpackning ur miljösynpunkt. Vår samarbetspartner Tetra Pak försöker ha en tydlig bild av miljöpåverkan och det arbetar bl.a. med livscykelanalyser (2) för sina förpackningar (ink. skruvkork)
    I en livscykelanalys tittar man således på hela livscykeln, från råmaterial till återvinning. Produktion av material inkluderas även här. I livscykelanalyser kan man se att korkens miljöpåverkan är mindre än 10% av förpackningens totala miljöpåverkan. Förpackningar med kork har alltid något högre miljöpåverkan än utan, men i livscykelanalyser ser man att den höga grad av förnybar råvara i Tetra Pak förpackningar inkl. korkar bidrar till en låg klimatpåverkan jämfört med andra förpackningsalternativ.
    På din fråga om varför vi inte kan se produkter gjord av återvunnen plast kan vi berätta att vi i september bytte förpackning på Norrgott till en förpackning som är gjort av återvunnen plast (3). Genom att använda returpet tas den plast som redan finns tillvara och återanvänds i nya förpackningar vilket sparar energi och minskar påverkan på miljön. Pappret runt byttan kan även det enkelt rivas av och skiljas från plasten vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper.
    Vi försöker hela tiden göra så medvetna och hållbara val som möjligt för att det i slutändan ska göra gott och gynna de norrländska bönderna.
     
    (1) https://svalinncapsystems.com/news#the-cap-as-an-essential-safety-feature-to-preserve-product-integrity
    (2) https://www.tetrapak.com/content/dam/tetrapak/publicweb/se/sv/sustainability/lca-tetrapak-nordic-2017.pdf (3) https://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/pressreleases/norrgott-r-faar-en-mer-klimatsmart-foerpackning-3130984

    Vänliga hälsningar
    Pia Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.