Till senaste kommentaren

Varför är Västerbottensosten så torr?

Hej!

Jag köper Västerbottensost nästan varje månad och använder den framför allt till matlagning men gillar även att ha den på min smörgås. Den ost jag nu köpt är alldeles för torr för att jag ska kunna hyvla den, den faller nästan i bitar.
Vad är det för fel på osten?

Hälsningar
Helen

Kommentarer

 • Hej Helen!

  Tack för att du ställer denna fråga så att vi kan förklara anledningen till att du upplever att osten är svårare att hyvla.

  Västerbottensost® lagras i minst 14 månader, därefter bedömer vi osten enligt våra högt ställda kriterier för ex doft och smak. Om osten inte uppnår dessa lagras den ännu en tid innan vi bedömer den på nytt.

  Det här gör att vissa ostar har en längre lagringstid än andra för att uppnå sin fulla smak vilket tyvärr kan innebära att konsistensen på osten påverkas. Den kan upplevas som sprödare och därmed även svårare att hyvla.

  Ett tips för att minska risken att osten smular är att temperera den ordentligt innan servering, ställ gärna fram osten minst 30 minuter innan servering.

  Med vänlig hälsning
  Anders Kommunikatör
 • Jag lägger osten med smulor och söndriga skivor på mackan.
  sedan in i Micron i 10 sekunder på högsta effekten.
  Nu går det att handskas med mackan
 • Hej,

  För en tid sedan kunde jag köpa Norrlandsost, lagrad prästost, i min butik i Skåne. Den var mycket bra. När jag ånyo skulle handla den för att prova laga mat på, är den försvunnen. I vilken butik i Skåne kan jag finna den?
  Björn
 • Hej Björn!

  Tack för din fråga! Vad kul att du gillade osten.
  Norrlandsost är en grynpipig lagrad hårdost. Den tillverkas av Norrmejerier i Burträsk med ambitionen att bli en Västerbottensost® men godkändes inte av något skäl. Norrlandsost är en lagrad ost som kan variera i smak, konsistens och kvalitét.

  Osten kan alltså vara svår att hitta i butiker för att den finns bara i tillfälliga partier och är därför inte beställningsbar hela tiden för butikerna. Oftast hittar du den i större livsmedelsbutiker. Butikerna brukar vara duktiga på att annonsera den i sitt reklamblad eller via deras hemsida.

  Vänlig hälsning
  Pia Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.